Groene ruimtes, gezonde bedrijven: zo maakt u uw bedrijfstuin lenteklaar

Landscaping
04 mei 2023

Misschien ontvangt u uw bezoekers al in groene ruimtes, eten uw medewerkers hun boterhammen bij mooi weer in de tuin of staat uw bedrijfsvlag fier te wapperen op het gazon voor uw gevel. Hoog tijd om nu die groene zones onder handen te nemen of na te denken over het installeren van een tuin- en landschapsarchitectuur. Iris helpt u met die strategie voor een gezonder en groener bedrijf en voert ze uit.

Lenteklaar maken van uw bedrijfstuin

Aan het begin van de lente is er behoorlijk wat werk aan de tuin. Tijd om de groene zones van uw bedrijf volop aandacht te geven.

  • Gazon verticuteren: het is verstandig om nu uw bedrijfsgazon te verticuteren. Door dode grassen en mos te verwijderen, zorgt u dat er weer water, licht en voeding in de grond worden opgenomen en blijft uw gazon dus langer gezond.
  • Onkruid ecologisch aanpakken. Ook begint u best nu met onkruid wieden: zo krijgt het geen kans om zich te verspreiden en dat scheelt dan weer in onderhoud tijdens de komende warme maanden. De efficiëntste methode om onkruid uit te roeien? Simpel: met de hand uittrekken of wegschoffelen. Een 100% afbreekbare onkruidverdelger gebruikt u best alleen voor onkruid of gras dat tussen de tegels van uw paden en opritten opduikt. In een plantsoen riskeert u er ook uw aangeplante groen mee te schaden.
  • Snoeien. Wie lang wil genieten van stralende planten, struiken en bomen, kan ze best vroeg in de lente snoeien. Wat, waar en hoe u snoeit, verschilt uiteraard per plant. Advies nodig? Uw landschapsbeheerder weet raad.

Ecologische groenbeheer en tuinonderhoud

Zit de ‘lenteschoonmaak’ erop? Dan is het een goed idee om een onderhoudsplan voor uw groene winkel- of kantoorlandschappen op te stellen. Of beter nog: delegeer het aan een groenspecialist als Iris Landscaping. We hebben duurzaam en economisch landschapsbeheer hoog in het vaandel. De gezondheid van uw groene zones en vooral die van uw medewerkers moet immers absolute voorrang krijgen. Daarom werken we een ecologisch verantwoord onderhoudsplan en dito -methode op maat uit. We gebruiken alleen natuurlijke producten en duurzame technieken voor het onderhoud van uw groenzones en stemmen de frequentie van het onderhoud af op de natuurlijke cyclus van de planten. Zo verkleint u – ook via uw groenbeheer – uw ecologische voetafdruk.

Landscaping als ecologische strategie

Landscaping is voor bedrijven niet zomaar een luxe of bijzaak. Groene zones, tuinen of bedrijfsterreinen zorgen voor een gezondere werkomgeving, meer productiviteit bij uw werknemers, een imagoboost en ecologisch voordeel. U kunt met een slimme landscaping en groenplanning zelfs besparen op uw energie-uitgaven. Redenen zat dus om een landschapsarchitect in te schakelen voor uw bedrijfsgroen. Welke mogelijkheden zijn er zoal?

  • Groendaken als natuurlijke isolatie. Besparen op airco in de zomer of verwarming in de winter … dan moet u deze lente misschien de aanleg van een groendak overwegen. Het is dé natuurlijke oplossing om straks de zomerse warmte te temperen, uw kantoorruimtes te beschermen tegen grote temperatuurwissels en te besparen op energie-uitgaven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat groendaken niet alleen koelen maar ook het rendement van zonnepanelen ten goede komen. Vraag uw landschapsarchitect gerust wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijfsgebouw.
  • Bedrijfstuin verkoelt en brengt welzijn. Vergroening van bedrijfsterreinen heeft een positieve effect op uw bedrijfsvoering: groen-blauwe structuren als tuinen, vijvers, boomgroepen en plantsoenen zorgen voor verkoeling, wat de noodzaak voor airco’s of het koelen van productiesystemen verkleint. Zo zorgen bladerdaken van grote bomen of boomgroepen voor schaduw: die kan de inkomende zonnestraling met een factor tien verlagen.
  • Groene zones in winkel- en kantoorruimtes. Uw binnenruimtes groener inrichten heeft een weldadig effect op de luchtkwaliteit van uw kantoor én dus ook op de creativiteit en productiviteit van uw medewerkers. Maar ook uw salesafdeling vaart er wel bij: een groene verkoops- of kantoorruimte straalt rust en harmonie uit, waardoor klanten meer geneigd zijn om een aankoop te doen of een deal te sluiten. Een landschapsarchitect weet precies waar de groene zones in uw kantoor in te plannen om de grootste winst te boeken voor uw bedrijfswerking en -gezondheid.

Professionele landschapsarchitectuur en onderhoud in één

Klinkt als een hele groene boterham? Klopt, maar uiteraard moet u niet zelf aan de slag gaan met uw landschapsarchitectuur en het onderhoud van uw groene ruimtes. Besteed ze met een gerust hart uit aan professionele groendeskundigen en landschapsarchitecten bij Iris. Ontwerp, onderhoud en beheer van uw landschapsarchitectuur? Wij doen het werk, u plukt er de vruchten van … zeker als u een beroep doet op al onze diensten, want dan geniet u een pakketkorting.

Uw landschapspecialist, tot uw dienst

Bij Iris zijn we maar wat trots op onze deskundige landschapsarchitecten. In nauw overleg stemmen ze uw landschapsinrichting precies op uw behoeften af. Met hun knowhow en ervaring ontwerpen ze een groene ruimte die uw bedrijfsidentiteit weerspiegelt en een fijne sfeer creëert. Dus kiest u voor Iris? Dan kunt u op uw twee oren slapen: uw project is bekwame handen.

Neem contact met ons op voor meer informatie. We bekijken graag samen hoe we uw buiten- en binnenruimtes kunnen transformeren tot een gezondere en meer duurzame werkomgeving.