Bedrijfstuinen en groendaken: een goede investering?

greencare bedrijfstuin
10 december 2020

Steeds meer mensen raken overtuigd van de ontspannende kracht van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende populariteit van urban jungles in huis en de massale interesse in planten. Niet vreemd aangezien planten een gezonde werking hebben op onze fysieke en mentale gezondheid én ook nog eens bijdragen aan een ecologische manier van leven.
Deze trend zet zich ondertussen ook verder van de privésfeer naar de bedrijfswereld. Mensen hebben namelijk ook op kantoor nood aan extra zuurstof of een ontspannende omgeving om even op adem te komen of net om geïnspireerd te raken. Heel wat bedrijven investeren dan ook steeds meer in greencare en de aanleg van bedrijfstuinen, terrassen en zelfs groendaken. Maar wat is nu juist de meerwaarde voor deze ondernemingen en waar moet u opletten wanneer u een dergelijke investering wil doen? Ontdek het snel in deze blog!

Het belang van een bedrijfstuin

We haalden het al even aan in de intro hierboven, maar groen in en rond uw kantooromgeving kan heel belangrijk zijn voor de interne werking en productiviteit van uw bedrijf. We sommen graag even de belangrijkste voordelen van een bedrijfstuin voor u op:

Vermindering van ziekteverzuim

Stress is één van de grootste oorzaken van een hoog ziekteverzuim. Werknemers kunnen de werkdruk nog moeilijk aan, worden ziek of krijgen te maken met een burn-out. Een gezonde werkomgeving met veel groen kan deze stress en verminderde gezondheid wat verlichten. Planten stralen immers rust uit en dragen bij tot een zuivere luchtcirculatie. Een bedrijfstuin of terras omgeven met heel wat groen kan dan zeker een oplossing zijn. Werknemers kunnen even een frisse neus halen tussen hun taken door en genieten van de korte ontspannende pauze om er daarna weer met volle moed tegenaan te gaan.

greencare bedrijfstuin

Werkt inspirerend en stimuleert creativiteit

Zo’n deugddoende pauze kan dan weer inwerken op de creativiteit van uw werknemers. De hernieuwde energie inspireert hen ook om problemen op te lossen en taken uit te voeren. Vergeet niet: een tevreden en gezonde werknemer, is een goede werknemer!

Verhoogt de productiviteit van uw werknemers

Dit heeft dan vervolgens een impact op de productiviteit van uw werknemers waardoor uw bedrijf betere resultaten boekt en verder kan groeien.

Draagt bij tot een positief imago

Niet alleen oogt een verzorgde bedrijfstuin, terras of groendak mooi als uithangbord voor uw onderneming, het zal ook een positieve indruk nalaten bij (potentiële) klanten en werknemers. Voor deze laatsten is het namelijk steeds belangrijker dat bedrijven inzetten op de mentale en fysieke gezondheid van hun medewerkers. Het kan een doorslaggevende factor zijn bij het aanwerven van nieuw talent.

De voordelen van een groendak

Naast een bedrijfstuin kiezen tal van bedrijven tegenwoordig voor een groendak, dit is een dak waarvan de bedekking voornamelijk bestaat uit levende planten die goed bestand zijn tegen koude, hitte, wind, water of net uitdroging. De oorzaak van deze groeiende trend zijn de verschillende voordelen die een groendak heeft voor bedrijven:

  • het maakt uw kantoorgebouw en de omgeving een stuk aantrekkelijker
  • het draagt op een positieve manier bij tot de waterhuishouding van uw gebouw en heeft dus een duidelijk ecologisch effect
  • het heeft een lucht- en klimaatzuiverend effect
  • het isoleert geluid
  • het verhoogt de brandveiligheid
  • het zorgt voor een langdurig behoud van uw dak

Een extra voordeel heeft te maken met de financiële kant van zaken: sommige gemeenten delen namelijk subsidies uit voor de aanleg van een groendak. Controleer dus zeker of u in uw gemeente in aanmerking komt voor een dergelijke tegemoetkoming.

Groendak

Waarmee dient u rekening te houden?

Overweegt u de aanleg van een bedrijfstuin, terras of groendak? Hou er dan steeds rekening mee wat u ermee wil bereiken. Zorg bijvoorbeeld dat er voldoende ruimte is om werknemers te laten plaatsnemen of net te laten rondwandelen tussen het groen. Bedenk ook welke planten u wil laten aanleggen en hou vooral rekening met de wisselende seizoenen. Een kale tuin als uitzicht, werkt niet meteen inspirerend en ontspannend, toch?

Om u te helpen bij het creëren van de meest geschikte bedrijfstuin, groendak of terras, is het aangewezen om beroep te doen op een expert inzake greencare. Zo bent u niet alleen zeker van het gewenste resultaat van uw investering, maar kan u ook het onderhoud in goede handen laten.

Iris biedt naast facility management, industriële coating en technical maintenance ook landscaping maintenance diensten aan. We zorgen niet alleen voor het onderhoud van uw bestaande bedrijfstuin, maar zijn ook actief in de creatie en aanleg van terrassen, bedrijfstuinen en groendaken.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden omtrent greencare voor uw bedrijf? Of bent u op zoek naar een professionele partner voor uw groenonderhoud? Neem dan snel contact op met ons! Onze greencare-specialisten bekijken samen met u de verschillende mogelijkheden en ontwerpen een bedrijfstuin, terras of groendak op maat.