Groen moet je doen: 7 voordelen van planten op kantoor

Binnenplanten
25 juli 2022

Planten op kantoor een goed idee? Daar hoeft u niet aan te twijfelen. Want planten zijn niet alleen decoratief, ze hebben ook tal van andere voordelen. Zo helpen ze ziekteverzuim tegen te gaan, verbeteren ze de luchtkwaliteit, verlagen ze stress én verhogen ze de productiviteit. En er is nog meer: ontdek snel de 7 belangrijkste voordelen van planten op kantoor.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit

U herinnert zich vast nog wel de les over fotosynthese in biologie. Planten halen CO2 uit de lucht en geven daardoor zuurstof vrij. Dat is goed nieuws, en zeker in kantoorgebouwen waar vaak geen raam open kan, waardoor er dus geen frisse lucht binnenkomt. Maar dat is niet alles: planten verhogen ook de luchtvochtigheid (beter voor uw huid en slijmvliezen) én neutraliseren schadelijke deeltjes die afkomstig zijn van de uitstoot van apparaten. Denk maar aan computers, printers, of kopieermachines.

Planten helpen tegen geluidsoverlast

Hebt u er al eens op gelet dat u in een park in de winter meer omgevingsgeluid hoort dan in de zomer? Dat komt doordat het bladerdek een natuurlijke geluidsbarrière vormt. Maar ook op kantoor hebben planten een effect: ze absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Zeker in ruimtes met veel harde oppervlakken, zoals marmer of beton, is dat het geval. Tip: zet uw planten eerder in een hoek of tegen een muur voor het beste resultaat!

Planten werken stressverlagend

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de aanwezigheid van planten en bloemen stressverlagend en kalmerend werkt. Planten roepen enerzijds een huiselijke sfeer op, en de kleur groen werkt rustgevend op ons: als mensen hebben we er deugd van om in een natuurlijke omgeving te vertoeven. Net zoals een stevige boswandeling u ontspant, doen planten in de kantooromgeving dat ook.

Planten helpen ziekteverzuim tegen te gaan

Minder CO2 en fijn stof in de lucht, minder stress, minder hinderlijk lawaai … geen wonder dat kantoren waar planten aanwezig zijn minder met ziekteverzuim te kampen hebben! De cijfers liegen er in elk geval niet om. Volgens een research van de Universiteit van Wageningen daalde het ziekteverzuim met planten op kantoor van 36% naar 16% – gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Planten boosten de productiviteit

Meer zuurstof in de lucht – en dus ook in de hersenen – betekent een verbeterde concentratie. En ook dat is meetbaar: een vaak geciteerde studie toont namelijk aan dat de productiviteit van werknemers met wel 12% toenam als er planten in de omgeving aanwezig waren. Ook latere onderzoeken bevestigen dat. Bovendien zouden planten er ook de creativiteit een boost geven. Win-win!

Planten verhogen het algemene welzijn

Een werkplek met een goede luchtkwaliteit en een aangename inrichting? Geen wonder dat de aanwezigheid van planten ook het algemene welzijn van uw medewerkers verbetert. Dat toont een onderzoek van bregroup aan: zij rapporteren een stijging van 15% in het algemeen gevoel van welbevinden wanneer er planten op kantoor staan. Denk er trouwens aan dat planten ook het groepsgevoel onder uw medewerkers kunnen bevorderen als zij verantwoordelijk zijn voor de verzorging. Samen voor de planten zorgen, schept een band!

Planten verbeteren uw bedrijfsimago

Uw klanten ontvangen in een kaal, kil kantoor? Dan laat u vast geen grote indruk achter. Net als met andere interieurelementen zoals kunstwerken of gezellige zithoekjes creëert u met planten in uw interieur extra sfeer. Positief voor uw medewerkers én voor uw bezoekers. Bovendien kan de keuze voor specifieke planten uw merkidentiteit onderstrepen. Eerder creatief? Dan passen tropische planten zoals de Strelitzia, Areca of Monstera misschien wel op de werkvloer. Mag het wat zakelijker? Dan zijn grassen of een mosmuur een optie.

Ook genieten van alle voordelen van een groener kantoor? Iris helpt u van ontwerp tot onderhoud! Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.