Professionele corrosiepreventie voor uw industriële metaalconstructies

inductie
31 mei 2021

In onze vorige blogs over corrosie kwam u meer te weten over wat corrosie precies is, welke vormen  er bestaan en wat het effect is van corrosie op uw verschillende metaalconstructies. Één ding is duidelijk corrosie heeft een negatieve impact op uw industriële installaties wat niet alleen een gevaar kan betekenen voor uw werknemers, maar ook voor uw bedrijfswerking. Hoe langer uw machines immers stilliggen en uw productiviteit zakt, hoe meer geld u verliest. Het is dus van groot belang dat uw metaalconstructies steeds beschermd zijn tegen de oorzaken van corrosie. 

Maar hoe voorkomt u dan juist dat corrosie ontstaat op uw industriële installaties en hoe kan een ervaren partner in anti-corrosie u daarbij helpen? U komt het allemaal te weten in dit artikel over professionele corrosiepreventie. 

  

Corrosiepreventie uitgelegd 

Kort gezegd is corrosiepreventie het voorkomen van corrosie op uw metalen installaties aan de hand van enkele efficiënte technieken. Deze technieken zijn steeds afhankelijk van het soort metaal dat gebruikt werd in de installaties en welke vormen van corrosie erop kunnen ontstaan gezien de verschillende weers- en omgevingsomstandigheden. Sommige metalen zijn nu eenmaal gevoeliger dan anderen dus een goed anti-corrosieplan begint steeds met het kiezen van de juiste metaalsoorten. 

industrial coating

Methoden van corrosiepreventie 


Er bestaan verschillende manieren om corrosie op industriële constructies tegen te gaan of te vermijden waaronder:

  • Het verwijderen van oude en aanbrengen van nieuwe anti-corrosie coatings.

Hierdoor wordt het metaal geïsoleerd of afgeschermd van de omgeving door de aangebrachte industriële coating. Belangrijk bij het aanbrengen van een industriële coating is het voorzien van de juiste voorbehandeling zodat de coating zich goed kan hechten op het metalen oppervlak of substraat. Bij IRIS hebben we alle verschillende oppervlaktevoorbehandelingstechnieken in huis om de juiste start voor de opbouw van het nieuwe conserveringssysteem te garanderen. 
 

  • Metallisatie 

Dit is het  aanbrengen van een thermisch gespoten deklaag welke kan bestaan uit  een zink-aluminium legering , typisch ZnAl (85/15%), of een aluminium laag welke we ook Thermal sprayed Aluminium of kortweg TSA noemen, typisch  Al (99,5%). Via een zogenaamde thermal spray krijgt uw industriële installatie een laag zink of aluminium waardoor deze niet alleen beschermd is tegen corrosie, maar ook de duurzaamheid van uw machines aanzienlijk verlengd wordt.
 

  • Galvaniseren of thermisch verzinken 

Dit is een methode om een metaalconstructie aan de hand van elektriciteit te bedekken met een laagje metaal zoals zink, chroom of nikkel. Het laagje metaal wordt aangebracht door de metalen constructie onder te dompelen in een chemische oplossing met zink, nikkel of chroom. Door een elektrische stroomlading komt de hechting tussen de metalen tot stand.

Deze aangebrachte galvanisatie laag kan nog verduurzaamd worden door het aanbrengen van een duplexsysteem. Dit is het aanbrengen van een natlaksysteem op de galvanisatie waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt.

 

  • Tank coating 

Dit is een anti-corrosie methode voor industriële tanks aan de hand van een beschermende coating. In de industrie worden bepaalde stoffen zoals water en chemicaliën vervoerd en bewaard in speciale tanks. Om ervoor te zorgen dat de stoffen niet besmet raken met vormen van corrosie, resten van vorige ladingen, enzovoort, maar ook dat de constructie van de tank intackt blijft wordt telkens tank lining of tank coating voorzien.  Dit kan zowel een interne als een externe lining zijn of een combinatie van beide. 

Kiezen voor Iris als anti-corrosie expert 


Om ervoor te zorgen dat uw anti-corrosie bescherming zo doeltreffend mogelijk is en uw metaalinstallaties zo lang mogelijk inzetbaar zijn, laat u uw corrosiepreventie het best over aan een ervaren partner zoals Iris.
 

We beschikken niet alleen over jarenlange ervaring en expertise, maar hebben ook de nodige middelen in huis om al uw metaalconstructies te behoeden tegen de gevolgen van corrosie. Zo zijn we bijvoorbeeld actief in industriële schoonmaak en zijn we marktleider in industriële coatings en metallisatie. Voor het verwijderen van oude coatings hanteren we bovendien milieuvriendelijke methoden zoals vapor blasting en inductie, een stuk ecologischer en gezonder dan gritstralen. 

Daarnaast zijn onze industriële specialisten NACE Coating inspectors wat betekent dat ze allemaal het inspectieprogramma van NACE volgden. NACE is al meer dan 30 jaar de standaard voor de inspectie van beschermende coatings in de industriële sector. Tot slot hebben we ook technici die IRATA-gecertificeerd zijn. Dit houdt in dat ze in het bezit zijn van een certificaat uitgereikt door het IRATA of Industrial Rope Access Trade Association. Het is een methode voor het bereiken van moeilijke plekken in een industriële omgeving aan de hand een specifieke touwtechniek.  Zo kunnen ze steeds hun taken op een veilige manier uitvoeren, ook in de hoogte.

Iris is de geschikte partner voor uw corrosiepreventie. U kan bij ons terecht voor enerzijds het onderzoeken en oplossen van uw corrosieproblemen, anderzijds voor het uitwerken van uitgebreid plan van aanpak en professioneel advies inzake anti-corrosie.

Wenst u meer te weten over corrosie en de verschillende mogelijkheden van corrosiepreventie voor uw bedrijf? Neem dan snel contact op met ons! Onze industriële specialisten staan u graag bij met het nodige advies en plan van aanpak om uw metalen constructies zo goed mogelijk te behoeden tegen corrosieschade.