De meerwaarde van Internet of Things voor facility management

Twee laptops die staan voor connectiviteit
04 maart 2020

Internet of Things, u heeft deze term ongetwijfeld al eens ergens gehoord, maar weet u ook wat het betekent? Wel, in een notendop is het Internet of Things, kortweg IoT, het verbinden van allerlei apparaten met het internet zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Hoe meer toestellen met elkaar verbonden worden, hoe slimmer het netwerk wordt en hoe meer data het kan verzamelen.

Want daar draait het tegenwoordig vooral om, het verzamelen van relevante data. Uit de analyse van deze data kan u immers belangrijke inzichten vergaren om uw facilitaire diensten te optimaliseren. In deze blog geven we u dan ook graag een overzicht van de belangrijkste voordelen van de Internet of Things voor facility management.

Verbeteren van de gebruikerservaring op kantoor

Hospitality vormt een belangrijke pijler binnen facility management. Het is dan ook aangewezen om voortdurend te optimaliseren en daar kan Internet of Things bij helpen. Het kan helpen om de gebruikers- en klantervaring in en rond het kantoorgebouw beduidend te verbeteren. Zo kan u gebruik maken van digitale assistenten om mensen te woord te staan of de parkeerruimte te optimaliseren door middel van sensoren zodat uw bezoekers en medewerkers kunnen genieten van een efficiënter parkeersysteem. Een ander voorbeeld kan zijn om de nummerplaat van een bezoeker te registreren zodat de slagboom automatisch open gaat bij aankomst. Tegelijk wordt de medewerker waarmee de klant een afspraak heeft, automatisch op de hoogte gebracht van zijn aankomst. U kan zelfs nog een stap verder gaan in Internet of Things voor hospitality en ook de lift inzetten om de bezoeker naar de juiste etage te brengen.

Inzetten op duurzaamheid binnen facility management

Duurzaamheid blijft een grote rol spelen in onze maatschappij en dat zal niet meteen veranderen. Het is dan ook niet vreemd dat facilitaire diensten op zoek zijn naar innovatieve en ecologische oplossingen om ook hun steentje bij te dragen. IoT kan facility management daarbij helpen, omdat er dan op een snelle en accurate manier data kan verzameld worden over onder meer de CO2-uitstoot en het energieverbruik van het kantoorgebouw. Denk bijvoorbeeld aan sensoren op de leidingen, het meten van het aantal reiskilometers in bedrijfswagen, enzovoort. Met deze informatie kan facility management doelgerichter werken om op de juiste manieren te besparen en de duurzaamheidsdoelstellingen van uw bedrijf te halen.

klusdienst

Predictief onderhoud en toename in beschikbaarheid

Het gebruik van sensoren in allerlei apparaten kan er ook voor zorgen dat het onderhoud van deze toestellen geoptimaliseerd kan worden. Binnen sommige bedrijven wordt er immers een reactieve houding omtrent onderhoud gehanteerd, wat niet meteen de beste aanpak is. Het gebruik van Internet of Things kan het monitoren van de verschillende parameters van apparaten een heel stuk vereenvoudigen. Sensoren met bijvoorbeeld de druk, temperatuur en de trillingen om zo het gedrag van het toestel te kunnen analyseren. Op basis van deze data-analyse kan men voorspellen wanneer een toestel onderhouden moet worden of wat de levensduur van een bepaald onderdeel is. Zo kan men anticiperen op technische problemen nog voor ze zich voordoen. Dit heeft als gevolg dat uw infrastructuur steeds beschikbaar blijft én bespaart u heel wat kosten aan ad-hoc herstellingen.

Optimaliseren van hygiëne en welzijn

Internet of Things kan daarnaast een meerwaarde zijn voor de hygiëne en welzijn op kantoor. Het is immers bekend dat deze factoren een grote rol spelen in hoe werknemers de werkplek ervaren en hoe productief ze zijn. Het meten van het werkklimaat door sensoren kan facilitaire diensten helpen bij het zorgen voor een aangename en schone werkplek. Door bijvoorbeeld sensortechnologie in te zetten voor werkplekbezetting, kan de schoonmaakdienst efficiënter te werk gaan. Een ruimte die niet gebruikt werd, hoeft dan ook niet elke dag schoongemaakt te worden. Op die manier wordt er niet alleen beter gebruik gemaakt van tijd en middelen, maar het betekent ook een besparing van kosten.

Het is dus duidelijk dat Internet of Things heel wat kan bijdragen aan de efficiëntie van uw facilitaire dienstverlening. Wenst u meer te weten over hoe IoT uw bedrijf kan helpen bij het optimaliseren van uw facility management? Neem dan snel contact met ons op!