Facility management en het mentaal welzijn van medewerkers
Er is al heel wat geschreven over gezondheid op het werk en hoe bedrijven steeds vaker investeren in een goed en efficiënt facility management om dat te bekomen. De komst van COVID-19 heeft deze focus nog meer aangescherpt waardoor desinfectie en diepgaande schoonmaak uitgroeiden tot een nieuwe evidentie in ons leven, op en naast het werk.
Naast de nadelige gevolgen voor de fysieke gezondheid heeft de pandemie ook gevolgen gehad voor de mentale gezondheid, de stress en de vermoeidheid van de werknemers. Wanneer we binnenkort opnieuw op kantoor mogen werken, moeten bedrijven dus niet alleen rekening houden met de fysieke gezondheid van hun werknemers, maar ook inzetten op het opnieuw verbeteren van hun mentaal welzijn. Professioneel facility management kan hen hierbij helpen en een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van een gezonde en aangename werkomgeving.
In dit blogartikel willen we dan ook even dieper ingaan op het belang van het mentaal welzijn op het werk, de impact van de coronacrisis en de rol die facility management kan spelen in het optimaliseren van de werkomgeving en het leveren van Betterness binnen uw bedrijf.
Belang van mentaal welzijn op het werk
We hebben het al vaker aangehaald, maar het blijft een sterk en vooral essentieel uitgangspunt: een gezonde en gelukkige werknemer is een efficiënte en productieve werknemer. Wanneer een medewerker zich goed voelt op kantoor, heeft dat een effect op zijn mentaal welzijn. Dit goed voelen omvat een goede fysieke gezondheid, een aangenaam werkklimaat, aandacht voor ergonomie bij bureaujobs, mogelijkheid tot gezonde voeding en drank, enzovoort.
Verscheidene factoren, zoals een hoge werkdruk, het gevoel er alleen voor te staan of te weinig gevoel van samenhorigheid, zijn enkele van de factoren die het mentale aspect van werknemers kunnen beïnvloeden. Deze negatieve gevoelens dragen dan ook bij aan het gebrek aan een goede mentale gezondheid op de werkvloer.
Het is van essentieel belang als bedrijf om op beide aspecten van gezondheid in te spelen: het zorgt niet alleen voor gelukkige en gemotiveerde medewerkers, het heeft ook een impact op de bekende “War for Talent” die nog steeds heerst tussen bedrijven. Die strijd is al enkele jaren aan de gang en bevestigde al een tijdje het belang van welzijn op het werk. Talentvolle werknemers gaan niet langer meer alleen voor de bijl bij een mooi verloningspakket, maar vinden ook en vooral de inzet van een bedrijf in het streven naar werkgeluk en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen belangrijk. Werknemers moeten het gevoel hebben dat er voor hen gezorgd wordt en dat er een gelijkgestemde ziel aanwezig is in het bedrijf. Dat omvat zowel het faciliteren van een gezonde werkomgeving als het inzetten op een aangename werkbeleving op kantoor.
Impact van Covid-19 op het mentaal welzijn van werknemers
Het belang van het mentaal welzijn wordt in 2020 pijnlijk duidelijk. Plots gingen we niet alleen in lockdown, we moesten ook een lange tijd verplicht thuiswerken. De combinatie van beiden speelden een belangrijke rol in het afzwakken van de mentale gezondheid van werknemers. Thuiswerken veroorzaakte heel wat negatieve gedachten en gevoelens zoals eenzaamheid, te weinig sociale interactie met collega’s, de grenzen tussen werk en privé vervaagden waardoor stress steeds meer de kop op stak. Ook het gebrek aan voldoende rust en ontspanning bleek nefast te zijn voor het mentaal welzijn.
Omdat alles op afstand moest, ervaarden verschillende bedrijven problemen om hier gepast op te reageren. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel met het vooruitzicht op een hybride vorm van werken met twee of drie dagen telewerk per week. Een lastige transitie want medewerkers gaan afwisseldn thuis, op kantoor of op locatie werken. Teams werken daardoor op een andere manier samen. Als organisatie wil en moet je deze hybride manier van (samen)werken faciliteren.
De rol van facility management
Iris kan bedrijven helpen bij het zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving en een prettige werkbeleving. Het is nu belangrijker dan ooit om samen met onder meer HR en directie de handen in elkaar te slaan om de focus op een fysiek en mentaal gezonde werknemer te behouden. Facilitaire diensten kunnen immers een zeer grote bijdrage leveren door:
- In te zetten op desinfectie en diepgaande schoonmaak
- Het creeëren van een aangenaam werkklimaat door een regelmatig onderhoud en een goede afstelling van uw HVAC-installaties
- Het voorzien in ontspannende groene ruimtes binnen de kantooromgeving waar werknemers even tot rust kunnen komen of de plek hebben om (coronaproof) samen te zitten met collega’s voor overleg of een leuke babbel: Bedrijfstuinen zorgen niet alleen voor de nodige rust, maar inspireren werknemers ook. Ze geven creativiteit een stevige boost waardoor werknemers productiever en met een frisse kijk weer aan het werk gaan.
- Het creëren van een flexibele werkomgeving met de nodige faciliteiten. Bedrijven zullen immers ook na COVID-19 thuiswerken blijven stimuleren, hetzij in combinatie met enkele dagen op kantoor. Dit zou de perfecte balans vormen voor het mentaal welzijn van werknemers.
Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Iris u kan ondersteunen in het creëren van Betterness en het verzorgen van een goede fysieke en mentale gezondheid bij medewerkers.
Wenst u meer te weten over hoe facility management de gezondheid en het mentaal welzijn van uw werknemers kan versterken? Of bent u nieuwsgierig naar de manier waarop Iris inspeelt op het verbeteren van het mentaal welzijn op de werkvloer? Neem dan snel contact op met ons! We geven graag verdere toelichting over onze aanpak naar het creëren van Betterness bij onze klanten.