Hoe facility management ecologischer maken

Gras
12 maart 2020

Duurzaamheid en MVO worden steeds meer de norm binnen onze maatschappij en de bedrijfswereld. Dit heeft als gevolg dat bedrijven op zoek gaan naar ecologische oplossingen en middelen om bij te dragen aan een beter leefmilieu. Nu, omdat facility management tegenwoordig een groot deel van de ondersteunende diensten omvat, is het de plek bij uitstek om in te zetten op duurzaamheid en de ecologische voetafdruk van uw bedrijf te verkleinen.

In deze blog geven we een overzicht van mogelijke manieren hoe u uw facility management ecologischer kan maken en uw organisatie een steentje kan bijdragen aan een duurzame wereld.

Verlichting

Verlichting is een van de grootste energieverspillers in kantoorgebouwen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat facility managers op zoek gaan naar een energiezuinige oplossing en deze vinden ze vaak in de vorm van LED-lampen. Deze lampen staan bekend om hun lage energieverbruik, ze zijn namelijk zo’n 85% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken gemiddeld 75% minder stroom dan halogeenlampen. Ze mogen dan wel een stukje duurder zijn dan de alternatieven, u bespaart heel wat aan energieverbruik en levensduur.

Daarnaast maakt facility management steeds vaker gebruik van sensortechnologie op strategische plaatsen zoals bijvoorbeeld in sanitaire ruimtes. De sensoren detecteren de aanwezigheid van werknemers in deze ruimtes en zullen de verlichting daarop aanpassen. Geen onnodig verbruik van elektriciteit voor verlichting, maar enkel op basis van de nodige behoefte.

Energie

Verlichting is een van de zaken die energie vergen binnen kantoorruimtes, maar natuurlijk zijn er nog meer energievreters, zoals computers, printers en scanners, klimaatregeling, enzovoort. Om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen, opteert facility management steeds vaker voor het gebruik van groene stroom, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op het dak van het bedrijf.

Mobiliteit

Wanneer bedrijven samenwerken met een externe facility management partner, kiezen ze vaak voor een die eveneens inzet op duurzaamheid. Hierbij kan mobiliteit een grote rol spelen want heel wat facility management bedrijven kiezen tegenwoordig sneller voor een elektrisch wagenpark en investeren daarvoor in de nodige infrastructuur en oplaadruimtes. Of ze voorzien in wagens die de CO2-uitstoot beduidend verlagen.

Probio producten

Ecologische producten

Enkele facilitaire diensten zoals schoonmaak, groenonderhoud en bestrijding van ongedierte maken dagelijks gebruik van chemische producten. Voor een meer ecologische aanpak van facility management kan hier geopteerd worden voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten en onkruidverdelgers of biologische meststoffen. Ook voor de bestrijding van ongedierte bestaan er tegenwoordig ecologische oplossingen zoals bijvoorbeeld een toestel dat ongedierte bestrijdt via elektromagnetische impulsen in combinatie met het dichten van gaten en kieren. Tot slot kunnen facilitaire diensten ook gebruik maken van een milieuvriendelijke spray om ongedierte weg te jagen. Op die manier wordt het onnodig gebruik van schadelijke chemicaliën in de bodem en omgeving beperkt of aan banden gelegd.

Afvalbeheer en recyclage

Als we het hebben over een ecologische aanpak van facility management, kunnen we natuurlijk afvalbeheer en recyclage niet vergeten. De meerderheid van de bedrijven hanteren een duidelijk afvalbeleid en laten werknemers het afval sorteren. Daarnaast wordt ook papier gesorteerd voor recyclage tenzij het gaat om een papierloos kantoor.

In sanitaire ruimtes en keukens kunnen er bovendien recycleerbare droogdoekjes voorzien worden. Of in de koffiehoeken kunnen werknemers koffie schenken in gerecycleerde bekertjes of beter nog, kopjes uit aardewerk.

Preventief onderhoud

Onderhoud van het kantoorgebouw én van installaties zoals airco, verwarming en klimaatregeling vallen vaak ook onder de verantwoordelijkheid van facility management. Nu, dit lijkt op het eerste zicht niet meteen een geschikte afdeling om in te zetten op duurzaamheid, maar toch kan facility management ook hier ecologischer werken. Bijvoorbeeld door een preventief onderhoud te hanteren in plaats van een reactief onderhoud. Dit betekent dat de klusjesman of onderhoudstechnieker op regelmatige tijdstippen alle installaties zal nakijken en reinigen, nog voor een daadwerkelijk een storing of probleem optreedt. Dit werkt niet alleen voordeliger omdat onderdelen langer meegaan, maar de installaties zullen ook een stuk minder energie verbruiken dan wanneer ze niet optimaal meer werken.

Technologie als hulpmiddel

Tot slot is het belangrijk even te vermelden dat de technologie niet stilstaat en er steeds meer innovatieve oplossingen bestaan voor een ecologisch facility management. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van smart buildings en Artificiële Intelligentie of zoals al eerder aangehaald sensortechnologie.

Wenst u meer te weten over hoe een facility management bedrijf, zoals Iris, kan inzetten op duurzaamheid en een milieuvriendelijke aanpak? Neem dan snel contact op met ons. We geven u met plezier de nodige toelichting en bekijken samen de verschillende mogelijkheden.