Stofvrij en milieuvriendelijk ontlakken met inductie

coating
14 mei 2020

Zandstralen of gritstralen is ongetwijfeld de meest gekende techniek om corrosie en oude verfresten of coatings te verwijderen van metaalconstructies. Helaas is het niet meteen de meest gezonde en ecologische techniek. Uw metaalconstructies ontlakken met inductie biedt dan een betere oplossing. Het is stofvrij dus een stuk gezonder en beter voor het milieu. Bovendien kan je met inductie ook dikke verfloodlagen als tanklinings of lood-, Chroom 6 en asbesthoudende verflagen verwijderen, iets wat met andere techniek lastiger is. Maar wat houdt inductie juist in en wat zijn de andere voordelen van dit industrieel proces. We leggen het u graag even wat verder uit.

Werking van ontlakken met inductie

Inductie is een efficiënte en ecologische manier om metaalconstructies schoon te maken en coating te verwijderen zonder daarbij gebruik te maken van grit of een ander straalmiddel. Het is een techniek die werkt aan de hand van een elektromagnetisch inductieproces waarbij de coatings en verfresten door hitte losgemaakt worden van de metaalconstructie. De elektrische voeding van het systeem stuurt een wisselspanning door een spoel en creëert daardoor een magnetisch veld. Op die manier geeft de kop van de spoel een gedoseerde hoeveelheid hitte af die ervoor zorgt voor een onthechting van de lak met het metaal. Met andere woorden het metaal wordt opgewarmd waardoor de hechting van de lak of coating lost. De metaalconstructie blijft ongehavend en vertoont geen vervormingen of beschadigingen. Wenst u een nieuwe coating aan te brengen op het metalen oppervlak, dan kan u best nog even nastralen om het oppervlak opnieuw wat ruwer te maken. Zo kan de nieuwe coating zich beter hechten op de metaalconstructie.

Omdat de coating en verfresten er in stroken afgehaald kunnen worden en er geen grit bij het proces te pas komt, is er ook geen sprake van stofvorming of vrijgekomen verfdeeltjes in de omgeving. Bovendien kunnen de stroken coating vaak nog gerecycleerd worden. Inductie is dan ook een zeer ecologische en efficiënte manier om uw metaalconstructies te ontlakken.

Meerwaarde van inductie

Ontlakken door inductie is een techniek die steeds vaker toegepast wordt in de industriële sector. Dit komt omdat het enkele belangrijke voordelen biedt die bij andere technieken niet of in mindere mate aanwezig zijn:

Veilig en niet schadelijk voor de gezondheid

We haalden het al enkele keren aan in deze blog: inductie is een gezondere manier om dikke verflagen of coatings te verwijderen van metalen oppervlakken. Het is stofvrij waardoor je geen uitgebreide beschermende kledij nodig hebt.

Milieuvriendelijk ontlakken

Geen straalmiddel betekent ook geen overtollig afvalresidu. Sterker nog, inductie verwijdert verfresten en coatings in stroken die eventueel ook recycleerbaar zijn. Bovendien verbruikt inductie een stuk minder brandstof dan stralen waardoor het energieverbruik én de CO2-uitstoot daalt.

Snelheid door efficiëntie

Door de efficiënte werking van inductie kan u sneller uw metaalconstructies strippen en voorbehandelen voor een nieuwe coating. U bespaart zelfs tot 60% van uw tijd, wat 5 tot 15 keer sneller is dan gritstralen en ultrahogedrukwaterstralen of high pressure water jetting.

Positiever kostenplaatje

Omdat inductie niet werkt met een straalmiddel, maar op basis van elektromagnetische energie, vervalt de aankoopkost van grit of andere straalmaterialen. Bovendien bespaart u fiks op uw energierekening want ontlakken met inducatie verbruikt maar liefst 75% minder energie dan om het even welke straaltechniek.

Toepassingen van inductie

Inductie wordt vaak gebruikt in de Infra en Oil&Gaz sector. Dit doordat inductie de geschikte methode is om brandwerende coating te verwijderen van staalconstructies alvorens een nieuwe coating aan te brengen. Of gevulcaniseerd rubber als antisliplaag op scheepsdekken. Kortom, inductie is de oplossing voor elke dikke laag verf, coating of corrosie die verwijderd moet worden van metalen oppervlakken.

Wenst u meer informatie over het reinigen en voorbehandelen van uw staalconstructies? Neem dan snel contact op met ons! Wij helpen u met plezier verder.