Het belang van HVAC voor welzijn op het werk

HVAC onderhoud
01 september 2020

De voorbije jaren kregen heel wat bedrijven te kampen met een groeiend ziekteverzuim en burn-outs. Dit jaar dook ook plots het coronavirus wereldwijd op en werden nog meer organisaties geconfronteerd met zieke en angstige werknemers. Dit alles heeft natuurlijk niet alleen te maken met de stijgende prestatiedruk in de bedrijfswereld en het bijhorende hoge stressniveau, maar ook met een gebrek aan voldoende hygiëne en welzijn op de werkvloer.

Diepgaande cleaning services en een goed onderhoud van de gehele klimaatregeling op kantoor, ook wel bekend als HVAC, kan deze negatieve trend tegengaan. In deze blog willen we dan ook graag dieper ingaan op HVAC en het belang ervan voor het welzijn op het werk.

Wat is HVAC?

HVAC is een veelgebruikte afkorting voor Heating – Ventilation en Air conditioning, meer bepaald dus alle klimaatregeling installaties die u in uw bedrijf gebruikt. Ze dienen om het comfort van uw werknemers op de werkvloer zo goed mogelijk te regelen. Een aangename klimaatregeling op kantoor heeft namelijk een sterke invloed op de productiviteit en de gezondheid van uw medewerkers, maar daarover straks meer.

U zal zich ongetwijfeld wel een beeld kunnen vormen van wat de verschillende deelgebieden van HVAC juist inhouden, maar we zetten ze toch alle drie even op een rijtje:

  • Heating staat voor alle installaties die bijdragen tot het verwarmen van uw kantoorgebouw.
  • Ventilation omvat de toestellen die zorgen voor een goede en vooral frisse luchtcirculatie op de werkvloer.
  • Air conditioning is het omgekeerde van heating en bevat alle installaties die bijdragen tot het verkoelen van de werkomgeving.
facility management

Welzijn op het werk

Een gezonde en gelukkige werknemer is een productieve en winstgevende werknemer. Het klinkt als een vreselijk cliché, maar het is de nagel op de kop. Wanneer we ons goed voelen op het werk, onze werkomgeving aangenaam aanvoelt en er voldoende zuurstof en luchtcirculatie aanwezig is, stijgt het energiepeil en zijn we gemotiveerder om onze taken uit te voeren.

Helaas hebben het stijgende stressniveau en de toenemende druk naar presteren er de laatste jaren voor gezorgd dat heel wat werknemers zich niet meer goed in hun vel voelen. Tel daar dan nog eens het aantal zieken bij dat maar niet beter wordt van die vervelende verkoudheid door een te koude werkplek, door de bacteriën die weelderig tieren in weinig verluchte en slecht schoongemaakte kantoren.

Belang van HVAC op de werkplek

Bedrijven krijgen het dus hard te verduren en moeten sterk inzetten op het verhogen van het welzijn op hun eigen werkvloer. Dit niet alleen om hun huidige werknemers gezond en gemotiveerd te houden, maar ook om potentiële nieuwe medewerkers aan te trekken. We geven toe dat een goede HVAC niet meteen bovenaan het prioriteitenlijstje van een sollicitant prijkt, maar het gevoel van gewaardeerd en verzorgd te worden speelt wél steeds vaker mee. En uiteraard is een hygiënische werkomgeving stukken aangenamer om in te werken.

Het is dus geen verrassing dat bedrijven steeds vaker de hulp inroepen van een externe professional om de kantoorgebouwen kraaknet te houden en alle HVAC-installaties te verzorgen, onderhouden en correct af te stellen. De HVAC-services van zo’n expert ter zake gaan van het installeren en het parametreren (correct afstellen) van de verschillende HVAC-systemen, tot een preventief onderhoud en extra reinigingsbeurten van specifieke onderdelen. Op die manier blijven al uw HVAC-installaties naar behoren werken en kunnen uw medewerkers ten volle genieten van een aangename, comfortabele en gezonde werkomgeving.

Wenst u graag meer te weten over de impact van uw HVAC-systemen op de gezondheid en productiviteit van uw medewerkers? Of bent u nieuwsgierig naar hoe Iris TBS u kan helpen bij het installeren en onderhouden van uw HVAC-toestellen? Download dan nu onze whitepaper ‘Meer welzijn op het werk door combinatie cleaning en HVAC’ en ontdek de meerwaarde van diepgaande cleaning services en een efficiënte HVAC.