De voordelen van preventief onderhoud voor uw HVAC

Iris TBS HVAC
08 september 2020

HVAC is de verzamelnaam van de verschillende toestellen en installaties die instaan voor de verwarming, klimaatregeling en luchtcirculatie binnen uw bedrijf. HVAC speelt een belangrijke rol in het welzijn en het stimuleren van de productiviteit op de werkvloer. Het is dan ook voor uiterst belang om deze installaties op regelmatige basis goed te onderhouden. 

Bovendien biedt een preventief onderhoud van uw HVAC-installaties heel wat andere voordelen voor uw bedrijf. Ontdek in deze blog wat preventief onderhoud precies omvat en wat de specifieke voordelen zijn voor uw HVAC-installaties.

Wat is preventief onderhoud?

Met preventief onderhoud bedoelen we het op regelmatige basis controleren en onderhouden van toestellen en installaties om mogelijke defecten, storingen en plotselinge reparaties in de toekomst te vermijden. 

HVAC-installaties zijn systemen die een dergelijk preventief onderhoud vereisen om voortdurend op een goede manier te kunnen blijven werken zonder enig gevolg. Voor dergelijke verwarmingsinstallaties, luchtcirculatie- en klimaatregelingssystemen betekent dit het grondig reinigen van zowel de binnen- als de buitenkant van de toestellen, het verwijderen van puin en stof in ventilatoren en andere onderdelen en het controleren van specifieke onderdelen op slijtage of beschadiging. Bovendien worden alle filters vervangen, de bedrading onderzocht en alle schroeven opnieuw goed vastgemaakt.

Tot slot wordt alles gedocumenteerd zodat men steeds beschikt over de juiste informatie van de onderhoudsbeurten en de tijdstippen. 

Voordelen preventief onderhoud voor uw HVAC

U weet natuurlijk dat het goed onderhouden van al uw systemen en installaties belangrijk is voor een goede werking, maar wat is nu de precieze meerwaarde van preventief onderhoud voor uw HVAC-installaties? Wel, we kunnen de voordelen opsplitsen in drie grote pijlers, namelijk: kostenbesparing, verbeterde luchtkwaliteit en een kleinere ecologische voetafdruk.

hvac installatie

Kostenbesparing

HVAC-installaties die u goed onderhoudt, kunnen zorgen voor een stevige kostenbesparing. Dit heeft onder meer te maken met verlaagde energie-uitgaven, maar ook met een langere levensduur van alle toestellen en een sterk verminderd risico op storingen en defecten die hersteld moeten worden.

  • Verlaagd energieverbruik

Preventief onderhoud van uw HVAC kan ervoor zorgen dat uw installaties tot 30% minder verbruiken. Dit heeft natuurlijk een positief effect op uw energiefactuur.

  • Langere levensduur

Wanneer uw HVAC-systemen op regelmatige basis gecontroleerd en onderhouden worden, is de kans op reparaties of het volledig vervangen van een heel systeem een stuk kleiner. Uw HVAC gaat langer mee, wat betekent dat uw kosten ook weer dalen.

  • Pannes vermijden

Preventief onderhoud van HVAC-installaties heeft als gevolg dat u mogelijke storingen en pannes kan vermijden. Dit heeft niet alleen een rechtstreekse impact op uw kostenplaatje, maar ook op de algemene productiviteit binnen uw bedrijf. Uw werknemers ervaren de werkvloer als een aangename en comfortabele ruimte om hun taken goed uit te voeren.

  • Garantie

Wanneer u op een bepaald moment toch een onderdeel van uw HVAC moet laten maken, is het in uw voordeel dat u een bewijs kan voorleggen van preventief onderhoud. Heel wat fabrikanten hanteren deze regel immers om te oordelen of de reparatie onder een eventuele garantie kan vallen of niet.

Verbeterde luchtkwaliteit

Preventief onderhoud van uw HVAC heeft een sterke impact op de luchtkwaliteit binnen uw bedrijf. De luchtcirculatie is immers steeds gefilterd en schoon. Dit vermindert het risico op bacteriën binnen uw kantoorgebouw, wat een positief effect heeft op het welzijn van uw medewerkers en de algemene productiviteit van uw bedrijf.

Verkleinde ecologische voetafdruk

We gaven het hierboven al even aan: HVAC-installaties die een preventief onderhoud ondergaan verbruiken een heel stuk minder energie wat de ecologische voetafdruk van uw bedrijf al beduidend verminderd.

Daarnaast worden tijdens een preventief onderhoud ook steeds alle HVAC-systemen zo correct mogelijk ingesteld rekening houdend met de noden van uw bedrijf. Zo draait uw HVAC nooit onnodig, wat enkel in het voordeel van uw onderneming is.

Iris TBS staat steeds ter beschikking voor het onderhoud en de controle van al uw HVAC-installaties. Afhankelijk van uw organisatie en de locatie van uw bedrijf (in de stad of buiten de stad) voorzien wij een preventief onderhoud van ongeveer 2 maal per jaar. Wenst u graag meer informatie over onze dienstverlening inzake HVAC? Neem dan snel contact op met ons! 

Wist u daarnaast dat het preventief onderhoud van uw HVAC-installaties een positieve impact heeft op de gezondheid en de productiviteit van uw medewerkers? Ontdek de diverse voordelen van de combinatie van cleaning en HVAC op het welzijn in onze whitepaper.