Iris zet zich in voor de strijd tegen corona
Iris Industry Solutions heeft haar voorraad mondmaskers aan verschillende ziekenhuizen en tandarts-en huisartspraktijken geschonken en draagt op deze manier haar steentje bij aan de zorgsector in de strijd tegen het coronavirus. Op dinsdag 17 maart 2020 werd Jeroen Nevelsteen, Business Director van Iris Industry Solutions, kort geïnterviewd door de VRT. Bekijk hieronder het fragment uit het VRT-journaal en bijhorend artikel.
Iedereen solidair: bouwbedrijven, gemeenten en gewone mensen schenken mondmaskers aan ziekenhuizen en huisartsen
Bron tekst: Auxipress – VRT (Hajo Beeckman – VRT-journaal van dinsdag 17 maart 2020 Hajo Beeckman)
Jan Stroobants van de Belgische Vereniging van Spoedartsen liet eergisteren in “Het Journaal” weten dat er nog maar voor enkele dagen reserves zijn voor mondmaskers waarmee zorgverleners patiënten veilig kunnen behandelen. Ons land wacht op de levering van nieuwe mondmaskers uit het buitenland. Intussen springen bedrijven, gemeenten en gewone mensen in de bres om zorgverleners te helpen.
Afgelopen weekend werd duidelijk dat een bestelling van miljoenen mondmaskers door de federale overheid niet geleverd zal worden. Intussen is de FOD Volksgezondheid druk in de weer met een nieuwe bestelling van 10 miljoen maskers. Die zou vandaag ons land bereiken maar de FOD kon dat gisteren nog niet met honderd procent zekerheid aan VRT NWS bevestigen. Een zending van een half miljoen exemplaren door de Chinese internetgigant Alibaba zal in de volgende dagen wel ons land binnenkomen. Een eerste deel van de lading kwam eergisterenmiddag al aan.
Twee dagen geleden uitte Jan Stroobants van de Belgische Vereniging van Spoedartsen in het Journaal zijn bezorgdheid over het dreigende tekort aan mondmaskers voor zorgverleners in ziekenhuizen en daarbuiten. Er zou nog een voorraad voor nauwelijks enkele dagen zijn. Zonder mondmaskers kunnen artsen en verplegers zieke mensen echt niet helpen want dan dreigen ze zelf ziek te worden.
Verschillende huisartsenposten in Vlaanderen trokken afgelopen dagen ook aan de alarmbel. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs mensen ingeschakeld om te bellen naar bedrijven die werken met zogenoemde industriële mondmaskers.
Wat voor maskers heeft de zorgsector nodig?
Er zijn verschillende soorten maskers. De meeste maskers of kapjes die je mensen op straat ziet dragen, zijn vrij eenvoudige stoffen exemplaren. Ze helpen eigenlijk alleen (ten dele) om je omgeving te beschermen als je zélf ziek bent. Deze kapjes beschermen de drager doorgaans niet tegen ziektes, of in dit geval, het coronavirus. Daarom is het ook redelijk onzinnig om ze te dragen, tenzij je weet dat je ziek bent.
De kapjes die in de zorgsector worden gebruikt zijn van een ander type. Het zijn echte maskers die zorgverleners ook beschermen wanneer ze zieke mensen behandelen. Dat is cruciaal, anders klapt het zorgsysteem in elkaar. Dit zijn de zogenoemde ‘chirurgische’ maskers.
En dan is er een derde type dat voornamelijk gebruikt wordt in de bouwsector en bijvoorbeeld ook bij industriële schilderbedrijven. Het zijn de zogenoemde FFP2- en FFP3-maskers die speciale filters hebben om werknemers te beschermen wanneer ze afbraakwerken doen waarbij asbest gemoeid is of wanneer bedrijven gebruik maken van industriële verven die schadelijk zijn voor de longen van werknemers.
De zorgsector kan zowel gebruik maken van de chirurgische maskers als van de FFP2- en FFP3- maskers.
Vlaamse bedrijven zijn solidair
Een belronde in de bouwsector leert dat verschillende bedrijven wel degelijk gehoor hebben gegeven aan de verzoeken van de ziekenhuizen en de publieke oproepen van huisartsenposten om maskers te leveren.
Het bouwbedrijf Willemen nam als één van de eerste bedrijven in de bouwsector het initiatief om alle werven ‘gecontroleerd’ te sluiten om werknemers tegen het coronavirus te beschermen. Het bedrijf vindt het niet langer verantwoord om hen met acht collega’s in kleine busjes naar werven te vervoeren. Willemen verwacht dat andere bouwbedrijven binnenkort zullen volgen. Een positief neveneffect is dat het bedrijf de resterende voorraad van industriële mondmaskers kon bezorgen aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Het bedrijf Jan De Nul zet voorlopig geen werven stop maar heeft wel degelijk ook vragen van ziekenhuizen ontvangen om mondmaskers te leveren. De woordvoerder van de onderneming laat weten dat ze dit verzoek bekijken. Het bedrijf moet ook een voorraad behouden om de eigen werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
Het industriële schilderbedrijf Iris gaat sowieso mondmaskers leveren aan de zorgsector. Iris moet haar activiteiten bij sommige klanten terugschroeven omdat deze hun sites voorlopig sluiten. Het schilderbedrijf verwacht vandaag een levering van 1.500 industriële mondmaskers.
“We vinden het onze maatschappelijke verplichting om een deel van die maskers voor te behouden aan de zorgsector”, zegt Jeroen Nevelsteen van Iris. “We hebben ze zelf ook nodig maar we gaan dag per dag bekijken wat we kunnen missen. Een deel gaat sowieso naar het ziekenhuis in Geel, waar één van onze magazijnen gevestigd is. Vanmorgen kwam een tandarts uit de buurt bij ons nog letterlijk aankloppen met de vraag of wij nog maskers hadden. Ik heb hem er tien meegegeven”, aldus nog Nevelsteen.
Gemeenten
Ook gemeenten zetten hun beste beentje voor. De gemeente Meerhout in Antwerpen installeerde bijvoorbeeld een verzamelbox voor mondmaskers. Ook Lochristi in Oost-Vlaanderen doet dat, met een oproep van de gemeentelijke schepenen via hun persoonlijke Facebookpagina ’s. Lochristi kreeg een onverwacht positieve respons.
Garage- en landbouwbedrijven werken soms met beschermende kledij, maskers en handschoenen om met gevaarlijke stoffen te werken. Die zijn in sommige gevallen ook bruikbaar in de zorgsector. “Ik was echt verrast,” zegt een woordvoerder van de gemeente, “we zijn een beetje beduusd door de goedheid van de mensen.”
De woordvoerder verklaart nog dat niet geschikt materiaal netjes aan de mensen en bedrijven zal worden terugbezorgd. En nog een tip: “We horen dat mondmaskers momenteel al gestolen worden in ziekenhuizen. Doe geen moeite, alle maskers zitten bij ons achter slot en grendel en we verklappen niet waar we ze bewaren.”
Respons?
Voelen de ziekenhuizen een duidelijke respons? Jazeker. Navraag bij het Universitair Ziekenhuis in Gent (UZG) leert dat ze al duizenden giften hebben ontvangen. Niet alleen van particulieren. Ook van veel bedrijven die een band hebben met de Universiteit Gent. “De laboratoria van onze universiteit bijvoorbeeld en de vele biotechnologiebedrijven in de Gentse regio,” vertelt Karlien Wouters van het UZG. “Eén particulier heeft er ons onlangs vijfduizend bezorgd”.
Hetzelfde verhaal bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Volgens woordvoerder Evita Bonné krijgt het ziekenhuis flink wat donaties binnen al was het vanmiddag nog niet helemaal duidelijk hoeveel. Ze voegt er wel aan toe: “Het mag altijd méér zijn, we willen een veilige voorraad aanleggen.”