Iris introduceert eerste schoonmaakcobot in België bij ziekenhuis

Een schoonmaakrobot van Boma & Iris
24 maart 2021

Deze week introduceert facilitaire en industriële dienstverlener Iris het gebruik van een schoonmaakcobot in de ziekenhuizen van Chirec in Brussel.

Een cobot of co-robot is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Een cobot verschilt daarmee van andere robots aangezien die ontworpen zijn om zelfstandig of met beperkte begeleiding te opereren.

De cobot is uitermate geschikt voor high-traffic locaties zoals ziekenhuizen en rijdt zijn werkronde volgens een voorgeprogrammeerd schema. Hij is klein van stuk, inzetbaar op verschillende plekken van het ziekenhuis, in staat om uiteenlopende taken uit te voeren en bovenal veilig.

Uitgerust met een uniek gepatenteerd navigatiesysteem en intelligente software scheidt hij personen van vaste objecten zoals ziekenhuisbedden en tafels. Als hij een bepaalde zone niet kan bereiken, zal hij die onthouden en later terugkeren om de plek schoon te maken. De rest van de schoonmaakploeg van Iris kan zich dan concentreren op andere werkzaamheden en tegelijkertijd gaat de kwaliteit van de vloerreiniging erop vooruit. Iris kiest dus volop voor een verhoging van de efficiëntie van de schoonmaak en de schoonmaakkwaliteit.

cobot-iris

“Als mens en machine goed samenwerken, kunnen we onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen.”

Niet alleen de kwaliteit gaat erop vooruit ook qua beleving is het een hele stap. De cobot beschikt immers over een digitaal gezicht en spreekt mensen vriendelijk aan. Dat sluit naadloos aan bij het Betterness concept van Iris, zoals Philippe Vekemans, Business Director Iris Facility Solutions, benadrukt.

“We zien het als onze missie om perfect onderhouden werkplekken te creëren en te zorgen voor een aangename, schone en veilige omgeving voor de patiënten, bezoekers en werknemers van Chirec. Elke dag houden wij mensen gezond en veilig op plekken waar ze het beste van zichzelf kunnen geven. De technologie is nu zo gegroeid dat ze voldoet aan onze hoge schoonmaakeisen. Bij Iris zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën om ons werk ergonomischer en economischer te maken. En als mens en machine goed samenwerken, kunnen we onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen”.

“Het belangrijkste voor ons is dat de ziekenhuisomgeving zo schoon mogelijk is.”

Daniel Minne, Operations Manager Healthcare, voegt daaraan toe: “we zijn verheugd dat het ziekenhuis Chirec net zo geïnteresseerd is als wij om schoonmaakdiensten op een innovatieve manier te ontwikkelen. Iris wil op die manier een impuls geven aan de ontwikkeling van schonere ziekenhuisomgevingen waar patiënten geen ziekten oplopen op de afdelingen zelf, en wij zien technologische innovatie als een zeer belangrijk middel om dat te bereiken. Het belangrijkste voor ons is dat de ziekenhuisomgeving zo schoon mogelijk is, en het voelt geweldig dat we samen met BOMA de eerste in België zijn die vertrouwen op innovatieve robotica om dat mogelijk te maken”.

Samen met BOMA, onze leverancier, hebben we bovendien ook de kaart getrokken van probiotische schoonmaakmiddelen. Zo heeft Iris zich geëngageerd om vanaf 1 maart 2020 nog uitsluitend Pro Bio producten te gebruiken. Pro Bio is een milieuvriendelijk schoonmaakgamma op basis van probiotica met EU Ecolabel en Cradle to Cradle certificaat van producent Greenspeed. Deze schoonmaakproducten zijn niet alleen een pak milieuvriendelijker dan de klassieke, vaak chemische producten, maar hebben ook een directe impact op het welzijn van de gebruikers. De aankoopprijs ligt hoger, maar doordat er minder periodieke producten, zoals ontkalker, moet gebruikt worden is het verbruik zuiniger.

In een ziekenhuisomgeving is het vrij ongebruikelijk om probiotische schoonmaakmiddelen te gebruiken aangezien die aan normen moet voldoen. Momenteel bekijkt Iris samen met Chirec of er gestart kan worden met een proefproject rond het gebruik van probiotische producten. Ze hebben niet alleen een gunstigere impact op het milieu maar ook een langdurig effect doordat de bacteriën tussen twee schoonmaakbeurten blijven doorwerken. En laat dat nu net belangrijk zijn. In een ziekenhuis als Chirec is alles gericht op hygiëne maar ook op het terugdringen van het aantal infecties.

Iris Facility Solutions is sinds 2010 de schoonmaak- en greencare partner van Chirec en werkt dagelijks in de 3 ziekenhuizen en de 4 medische centra in Brussel en Braine-l’Alleud. Onze diepgaande expertise, flexibiliteit en niet aflatende ambitie om welzijn te creëren binnen Chirec, maakt van Iris de ideale partner in facilitaire dienstverlening.

Meer weten over de probiotische producten? Klik hier om de productfiche te downloaden.