Het belang van schoonmaken en desinfecteren ten tijde van corona

desinfectie en schoonmaak industrie
12 mei 2020

Op dit moment domineert het coronavirus de ganse wereld en dat is ook duidelijk te merken in de facilitaire dienstverlening. We krijgen bij Iris heel wat vragen over onze aanpak naar de bestrijding van het coronavirus bij onze klanten, maar ook omtrent tips en aandachtspunten voor schoonmaken en desinfecteren. In deze blog leggen we daarom graag uit wat het belang van een goede schoonmaakbeurt en correct desinfecteren is ten tijde van een virus zoals corona. Daarnaast geven we u ook enkele belangrijke tips voor een optimale reinigingsbeurt.

Desinfecteren is niet schoonmaken

We hoorden de voorbije weken niets anders dan dat u thuis, op kantoor of om het even waar alles goed dient te desinfecteren om het coronavirus tegen te gaan. Het klopt natuurlijk dat desinfectie een belangrijke stap is in het bestrijden van dit virus, maar het is niet de enige en ook niet de belangrijkste stap. Het doel van desinfecteren is voornamelijk het doden van micro-organismen die het virus veroorzaken, maar het is efficiënter om de leefomgeving van deze micro-organismen aan te pakken zodat ze in de eerste plaats zich niet kunnen ontwikkelen. Maar hoe doen we dat juist?

Schoonmaak als absolute basis

Wel, een goede diepgaande schoonmaak is de absolute basis van het bestrijden van het coronavirus, of om het even welk virus. Door schoonmaken haalt u immers de belangrijkste factor weg voor de ideale leefomgeving van micro-organismen, namelijk vuil. Zonder een vervuilde omgeving hebben ze geen schijn van kans om te overleven.

Daarnaast verhindert een vervuild oppervlak of vuile omgeving het effect van om het even welk desinfecterend middel. Het is dus van groot belang dat u goed schoonmaakt alvorens u aan de slag gaat met desinfecteren. Bovendien maken heel wat mensen de fout om schoon te maken met een desinfecterend middel terwijl dat dit niet geschikt is voor een goede en diepgaande schoonmaakbeurt.

schoonmaak zorgsector

Succesvol desinfecteren doet u zo

Na een grondige schoonmaak kan u starten met het desinfecteren. Voor een optimale werking volgt u best volgende stappen:

 • Voor u start met desinfecteren controleert u best of het desinfecterend middel wel geschikt is voor het bestrijden van virussen en niet alleen bacteriën.
 • Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van het middel en volg deze nauwkeurig op.
 • Gebruik voldoende desinfecterend middel op het gewenste oppervlak zodat het nat genoeg blijft tijdens de gehele inwerktijd.
 • Gebruik steeds voldoende en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondmaskers.
 • Wegwerpdoekjes zijn het meest geschikt voor het desinfecteren van een omgeving of oppervlak. U gooit ze na de reinigingsbeurt onmiddellijk weg bij het juiste afval.
 • Na het desinfecteren verwijdert u in de correcte volgorde uw persoonlijke beschermingsmiddelen en wast u uw handen grondig.

Tips & tricks

Naast deze hele reinigingsprocedure willen we u ook graag nog enkele belangrijke tips meegeven om het risico op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken:

 • Bij het schoonmaken zijn microvezeldoekjes aangeraden, ze nemen maar liefst 98% van het vuil en de micro-organismen weg.
 • Meng nooit verschillende desinfecterende middelen met elkaar. Dit is niet alleen gevaarlijk voor een mogelijke gasvorming, het vermindert ook beduidend de werking van het desinfecteren.
 • Wanneer u gebruik maakt van handschoenen tijdens het schoonmaken en desinfecteren, doet u dit best op een correcte manier.
 • Gebruik geen desinfecterende handgel in plaats van zeep. Desinfecteren op een vervuild oppervlak, ook uw handen, heeft minder zin omdat het de werking van de handgel sterk vermindert.
 • In het geval van het coronavirus controleert u best of uw desinfecterende handgel niet alleen werkt tegen bacteriën, maar ook tegen virussen.
 • Bij de schoonmaak en het desinfecteren geeft u best extra aandacht aan bepaalde touch points, oppervlakken die vaak aangeraakt of gebruikt worden zoals bijvoorbeeld deurklinken, liftknoppen, toetsenborden, lichtschakelaars, enzovoort.
 • Controleer steeds de houdbaarheidsdatum van uw schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Na deze datum zal de werking van het product niet optimaal meer zijn.

Nieuwsgierig naar hoe Iris de strijd tegen het coronavirus aangaat met deep cleaning en specifieke desinfecteringsmethoden? Download dan nu onze digitale brochure en ontdek meer over onze desinfectie & dieptereiniging oplossingen.