IRATA rope access: veilig onderhoud op hoogte

irata
10 februari 2021

Voor een hoge productiviteit en een efficiënte bedrijfswerking is het belangrijk om uw gehele infrastructuur, installaties en gebouwen goed te onderhouden. Helaas is dit niet altijd zo eenvoudig want bepaalde constructies of apparatuur kan zich meters hoog bevinden of moeilijk bereikbaar zijn.

Gelukkig bestaat rope access, een specifieke techniek om alle onderdelen van uw infrastructuur zo goed mogelijk bereikbaar te maken en bijgevolg te kunnen onderhouden en beheren. In deze blog vertellen we graag wat rope access precies is, voor welke doeleinden het gebruikt kan worden en wat IRATA ermee te maken heeft.

Wat is rope access?

Kort gezegd is rope access het gebruik van specifieke touw- en klimtechnieken om op een veilige manier toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare installaties en plaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van sterke touwen, gereedschap, apparatuur en bepaalde positioneringstechnieken.

Experts in hoogtewerk of onderhoud hanteren rope access wanneer andere methodes zoals steigers, kranen en stellingen niet voldoende zijn om bepaalde plekken of installaties op een veilige manier te bereiken. Het gaat vaak om grote hoogtes, dieptes, nauwe ruimtes, plaatsen boven water.

Het doel van deze techniek is om de werkzaamheden op een veilige en nauwkeurige manier uit te voeren om schade aan de infrastructuur of machines, gevaarlijke situaties of andere ongevallen te vermijden. Het is een innovatief systeem waarbij een gestructureerde uitvoering en juiste risicoanalyse belangrijk is.

Rope access kent dan ook enkele interessante voordelen, namelijk: een lage impact op de omgeving omdat er geen obstakels zijn, een snelle opstart- en demontagetijd en een gegarandeerde veiligheid.

ropeaccess_iris

Toepassingen van rope access

Rope access kan ingezet worden voor verschillende sectoren en situaties. In de meeste gevallen zal men gebruik maken van stellingen en steigers, maar wanneer dit praktisch niet mogelijk is of wanneer een snellere oplossing nodig is, kan rope access de perfecte werkwijze zijn. Het garandeert ook een veilige manier van werken voor moeilijk bereikbare plaatsen of hoogtewerk.

De techniek wordt dan ook vaak gebruikt voor technisch onderhoud, reinigen van specifieke onderdelen of coatingwerkzaamheden werkzaamheden inzake metaalconstructies, montage en voorzien van coatings, enzovoort.

Heel wat sectoren doen dan ook beroep op rope access als een veilige manier voor onderhoud op hoogte. Denk bijvoorbeeld aan de industriële sector, offshore olie en gas, energie en petrochemie, maar ook aan het onderhoud van kantoorgebouwen.

IRATA gecertificeerd

Wanneer het over rope access gaat, wordt IRATA vaak ook in één adem genoemd. Onze rope access-specialisten zijn dan ook IRATA-gecertificeerd. Maar wat betekent dit precies en waarom is het belangrijk?

IRATA staat voor Industrial Rope Access Trade Association en is een organisatie dat zich specialiseert in het veilig en correct uitvoeren van rope access touwtechnieken. Het is de standaard die gehanteerd wordt om de techniek op de juiste manier te gebruiken zodat risico’s en gevaren sterk verminderen tijdens het uitvoeren van onderhoudswerken op hoogte of moeilijk bereikbare plaatsen. Elk lid van IRATA moet zich aan bepaalde richtlijnen en regels houden die de organisatie controleert. De IRATA International Code of Practice (ICoP) voorziet dergelijke richtlijnen voor het gebruik van rope access in specifieke werkomstandigheden.

IRATA organiseert dan ook specifieke trainingen en assessments om het certificaat te behalen. Elk lid moet elke 3 jaar zijn of haar certificaat laten vernieuwen. Indien een hoogtewerker 6 maanden niet geklommen heeft, moet die ook een opfrissingscursus volgen. IRATA hanteert 3 niveaus:

  • Niveau 1: expert die onder leiding staat van een supervisor.
  • Niveau 2: vakman die lastigere technieken moet kunnen uitvoeren, maar steeds onder leiding van een supervisor.
  • Niveau 3: de supervisor die beschikt over de beste rope access vaardigheden en leiding geeft aan de anderen.

Bovendien lopen IRATA-leden voorop bij technologische innovaties die veilige, efficiënte en effectieve toegang bieden tot moeilijk bereikbare plaatsen of tijdens hoogtewerk.

Wenst u meer informatie over een veilig onderhoud van uw industriële installaties of moeilijk bereikbare infrastructuur? Bent u op zoek naar een ervaren partner in veilig en kwalitatief hoogtewerk? Neem dan snel contact op met Iris. Onze gecertificeerde hoogtewerkers bekijken samen met u de mogelijkheden.