Coatings, verfresten en corrosie verwijderen met vaporblasting

vapor blasting
09 oktober 2019

Wanneer u uw metaalconstructies steeds opnieuw wil gebruiken, moet u erop toezien dat deze steeds in goede staat zijn. Het verwijderen van oude coatings, verfresten, lakken of corrosie is dan ook belangrijk en kent verschillende technieken. Naast gritstralen, of zandstralen, bestaat er ook inductie en vaporblasting. In deze blog geven we u graag wat meer uitleg hoe vaporblasting juist werkt en wanneer u best voor de techniek kiest om uw metaalconstructies schoon te maken.

Vaporblasting uitgelegd

In tegenstelling tot gritstralen is vaporblasting een techniek die droogstralen en natstralen met elkaar combineert. Het straalmiddel wordt samen met het water in een ketel gemengd, onder druk gebracht en met perslucht door een straallans gepompt. Zo ontstaat er een fijne nevel die even krachtig is als bij gritstralen, maar een heel stuk minder stofvorming veroorzaakt.

De waterdamp zorgt dan weer voor meer massa wat een grotere impact betekent bij het stralen. U heeft dus minder straalmiddel nodig én kan efficiënter coating en verfresten verwijderen. Bovendien heeft u geen last van plassen water met giftige stoffen die wegstromen, het water verdampt immers tijdens het behandelingsproces.

Vaporblasting is geschikt voor bijna alle metaalconstructies zoals bijvoorbeeld staal, koper, inox, messing en aluminium. Het straalmiddel wordt steeds aangepast aan het materiaal van het te reinigen oppervlak. De prijs van vaporblasting is afhankelijk van het materiaal, het oppervlak, de ruwheid en de graad van corrosie.

Voordelen van vaporblasting

Maar waarom zou u gebruik moeten maken van deze techniek om uw metaalconstructies schoon en opnieuw gebruiksklaar te maken? We sommen even de belangrijkste onderdelen voor u op:

  • Weinig stofvorming

We gaven het al even aan, vaporblasting veroorzaakt tot ongeveer 92% minder stofvorming dan gritstralen. Dit komt doordat de fijne deeltjes van het straalmiddel omkapseld zijn door de waterdruppels van het toegevoegde water. De druppels verhinderen dat het straalmiddel verpulverd en zorgen ervoor dat de deeltjes meteen naar beneden vallen in plaats van op te vliegen.

  • Gezonder en beter voor het milieu

Het verminderen van de stofvorming bij vaporblasting, maakt dat deze techniek ook een stuk gezonder is dan gritstralen. Het produceert ook heel wat minder afval, tot 80% minder en heeft niet zoveel water nodig als het conventionele natstralen, wat vaporblasting een pak milieuvriendelijker maakt.

  • Lagere kosten want minder straalmiddel nodig

Omdat vaporblasting droogstralen combineert met water, heeft u heel wat minder straalmiddel nodig. Dat scheelt een heel stuk in het opruimen en afvoeren van afvalresidu en bijgevolg in het kostenplaatje.

  • Fijne afwerking met minder oppervlaktevervorming

Bij vaporblasting zorgt het water voor een fijnere afwerking en een gladder oppervlak dan bij gritstralen. Het laat immers geen indrukken achter op de metaalconstructies. Bovendien zorgt het water meteen voor een ontvetting van het oppervlak wat een groot voordeel is voor het opnieuw voorzien van een coating.

Toepassingen van vaporblasting

Naast het verwijderen van corrosie, verf en industriële coatings wordt vaporblasting ook gebruikt voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld het verwijderen van lood en asbest, het strippen en reinigen van gebouwen, restauratie van monumenten en artefacten en algemeen onderhoud van gebouwen en terreinen.

Wenst u graag meer informatie over vaporblasting en of deze techniek geschikt is voor uw metaalconstructies? Neem dan snel contact op met ons. Wij adviseren u met veel plezier.