Coatings en lakken verwijderen van uw infrastructuur: wat zijn de mogelijkheden?

Met deze twee technieken verwijderen je coatings en lakken in een oogwenk

Akkoord. Er zijn verschillende manieren om oude coatings, lakken en andere verflagen te verwijderen. De ene techniek is bovendien al wat properder, goedkoper en milieuvriendelijker dan de andere. De industriële coatingexpert IRIS kent ze allemaal en zweert sinds kort bij twee innovatieve – maar uiterst efficiënte – technieken. De rode draad? Netheid.

1. Vapor blasting

In een ander blogartikel gingen we al uitgebreid in op deze recente straaltechniek. In vergelijking met het klassieke grit- of natstralen is vapor blasting, een combinatie van grit- en natstralen, een stuk vriendelijker voor het milieu. Er is minder afscherming nodig en het gebruikte water zorgt ervoor dat de verfpartikels en het grit niet in het rond vliegen.

Maar dat is zeker niet het enige voordeel. We zetten alle voordelen nog eens op een rij:

  • Geen stofemissie (tot 90% minder): Door de waterdamp wordt er een waterdamplaag gevormd rond de gritkorrel. Deze laag verhindert dat de korrel verpulvert tot stof. Hierdoor is de impact op het milieu minimaal waardoor er geen of slechts beperkte afschermingsmaatregelen noodzakelijk zijn.
  • Beter voor de longen: Het water kapselt de afgestraalde verfdeeltjes in en zorgt voor een drastische vermindering van de stofvorming.
  • Minder afval: Doordat er minder grit wordt verbruikt, is er minder afval. Het afvalresidu is tot 80% lager.
  • Aanbrengen nieuwe coating wordt vergemakkelijkt: Vapor blasting zorgt voor een goede voorbereiding van het staal en dat maakt het gemakkelijker als basis om een nieuwe coating aan te brengen.

2. Inductie-ontlakken

Bij deze techniek warmt een zogenaamde inductiespoel de oude verflagen van een bepaalde staalconstructie op zodat je deze makkelijk kan verwijderen door deze af te schrapen.

Het grote voordeel van deze methode is de milieuvriendelijkheid. Verfdeeltjes belanden niet in het milieu. Integendeel, de oude verflagen verwijder je in strippen en kan je 100% recycleren.

  • Minder CO2-uitstoot: Omdat er geen grit wordt gebruikt, is er bij inductie-ontlakken een vermindering van de CO2-uitstoot met 75%.
  • Sneller: De techniek werkt optimaal bij dikke en harde coatings. Net de omstandigheden waarbij andere technieken zeer traag gaan komt inductie.
  • Veiliger: Geruisloos, stofvrij en veilig. Je hebt geen speciale beschermende kledij nodig.

Wil je weten welke techniek het best geschikt is voor jouw project? Neem dan contact op met IRIS.

Inhoudsopgave

Recente blogposts

Iris: Een Voorloper in Duurzaamheid en een Model in Vooruitziendheid

Ons Duurzaamheidsrapport 2023: Voor een Duurzame en Meetbare Impact

De CO2 Prestatieladder: hét duurzaamheidsinstrument om onze CO2 footprint te reduceren.

Conservering As A Service – initiatief door Iris Industry Solutions

Duurzaam Afvalbeheer in Bedrijven – Voorbereiding op Nieuwe Wetgeving van 2024

Groene ruimtes, gezonde bedrijven: zo maakt u uw bedrijfstuin lenteklaar

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.