Het exoskelet: verlicht het werk, verhoogt de productiviteit

Twee mensen die op een werf aan het werken zijn
15 juli 2019

Iedereen heeft wel eens last van rugpijn. Maar als je in de bouw, de industrie of de landbouw werkt, is rugpijn quasi een garantie. Veel tillen, veel bukken, veel voorovergebogen werken… het doet je rug geen goed. En dan is een ergonomische hulplijn welkom: het exoskelet dat rugspieren tot 40% minder belast.

Wat is een exoskelet?

Toegegeven: het ziet er wat futuristisch uit, zo’n exoskelet. En dat is het ook in zekere zin: een exoskelet zorgt er namelijk voor dat je arbeiders nog een tijdje op een ergonomisch verantwoorde manier meekunnen. Hoe? Daarvoor duiken we even het dierenrijk in.
We kennen allemaal ongewervelde dieren. Zij hebben geen wervelkolom en dus hebben ze iets anders nodig om hun lijf recht te houden: een structuur aan de buitenkant waarmee ze meer arbeid kunnen verzetten dan zonder die structuur. Een exoskelet bij arbeiders is precies hetzelfde. Het helpt en ‘ondersteunt’ hen letterlijk bij zwaar fysiek werk.

Het geheim van een exoskelet: kinetische energie

De innovatie van het exoskelet zit in de veren en de dempers. Die slaan de energie op die je maakt als je beweegt. Buig je bijvoorbeeld voorover, dan zal het exoskelet de energie uit je rug opslaan. Als je dan terug wil rechtkomen, maakt de vrijgegeven energie dat een stuk lichter en makkelijker.
Kortom: wie vroeger zwaar werk moest doen, kan enkele jaartjes langer door zonder dat spierpijnen of rugklachten de kop opsteken.

Een zegen voor de industrie

Ja, er is al veel automatisering in de industrie. En ja, die automatisering verlicht het werk. Maar niet álle werk. Zo valt er nog altijd heel wat fysiek werk te doen. Bedrijven die voor hun arbeiders dit werk fysiek minder zwaar willen maken en toch de kwaliteit van het geleverde werk willen verbeteren, vinden hun gading in het exoskelet.

Ook Iris gebruikt een exoskelet

Naast de industrie zal je het exoskelet vooral in de bouw- en landbouwsector terugvinden. Jobs die het vandaag nog altijd moeten hebben van hun fysieke arbeid. Ook IRIS zet in op het welzijn van zijn arbeiders en schafte zo’n exoskelet aan. Het exoskelet wordt met succes bij ettelijke schilder-, spuit- en metallisatie-opdrachten ingezet. Schilders en metalliseurs krijgen hiermee niet alleen de nodige ondersteuning, maar met het exoskelet worden de opdrachten ook op een zeer kwalitatieve manier afgewerkt.