Onze steun aan BOS+

Bos+ 2022
13 juli 2022

“Steeds meer mensen zien de voordelen in van het aanplanten en behouden van de Almendra Chiquitana-soort die heerlijke amandelen oplevert ‘, zegt Lien van Bos+. Ze was onlangs een terreinbezoek gaan uitvoeren langs de gemeenschappen en de mensen die Iris steunt . « De mensen kwamen spontaan op me af en vertelden dat zij ook Almendra Chiquitana’s op hun stukje land hadden opgemerkt, iets waar ze zich vroeger minder bewust van waren. De info en vormingen die we mede dankzij de steun van Iris konden verspreiden gaan dus rond als een lopend vuurtje!”

Over vuur gesproken is er ook minder goed nieuws. De voorbije periode kwamen er al enkele vriesmomenten voor, een voorbode voor een harde, koude winter de komende maanden. Bevroren planten sterven immers af en laten veel materiaal achter op de grond, een ideale voedingsbodem voor bosbranden. Op deze foto’s van bananenbomen zie je gele vlekken; die vlekken komen er door vrieskou. Fernando, die in de gemeenschappen vormingen geeft, legt dus ook sterk de nadruk op het schoonhouden van de terreinen, zodat branden in de toekomst zo min mogelijk voorvallen en schade aanrichten. Zonder de steun van Iris hadden zij niet de middelen om Fernando zulke vormingen te laten geven.

Lien sprak erover met Maria Chambo en haar dochter uit de gemeenschap San Andrés (zie foto), die er alvast erg mee bezig is. “De bomen die we geplant hebben zijn écht een investering in de toekomst van mijn dochter”, vertelde Maria. “Het is belangrijk dat mijn dochter ziet en leert hoe ze de planten moet verzorgen. Want voor ons is elke boom of plant een kindje, we verzorgen ze met veel liefde en aanvaarden het dat het met de ene soms beter gaat dan de andere. Ik kreeg er zo via het restauratieproject 120 kinderen bij, gelukkig zijn ze niet zo lawaaierig en ondeugend als mijn echte kinderen”, lacht ze.