Klimaatregeling in uw bedrijf met HVAC

15 maart 2022

Na het verplichte thuiswerken tijdens de coronapandemie is er opnieuw ruimte om enkele dagen per week op kantoor te werken. Een aangename verandering, want na al die videogesprekken kunnen we weer echt met elkaar overleggen en samenwerken. Nochtans had het thuiswerken ook heel wat voordelen. Zelf de temperatuur regelen in uw huis of even het raam openen voor ventilatie en frisse lucht was daar eentje van.

Op kantoor zijn er allerlei systemen die automatisch de temperatuur, luchtcirculatie en ventilatie regelen. Deze HVAC-installaties (Heating – Ventilation – Air Conditioning) zijn dus verantwoordelijk voor een aangename en gezonde werkomgeving. Een belangrijke taak, want een slechte klimaatregeling kan een hoger ziekteverzuim en verminderde productiviteit voor uw organisatie betekenen. Een goede werking van uw HVAC-installaties is dus essentieel.

Ontdek hier hoe u het klimaat van uw bedrijf zo optimaal mogelijk kan instellen met deze toestellen.

Heating en airconditioning

Aandacht voor temperatuurregeling lijkt een detail, maar is het niet: de juiste verwarming heeft namelijk zo zijn effect op uw werknemers – lees: op hun gezondheid en productiviteit. Een te koud of te warm kantoor kan bijvoorbeeld leiden tot fysieke klachten als hoofdpijn, neus- en keelpijn, misselijkheid enzovoort. Daarnaast kunnen werknemers zich minder goed concentreren als de temperatuur te hoog of te laag is. Als het te warm is, voelen uw medewerkers zich algauw loom en vermoeid.

Ventilatie

Ventilatie is minstens zo belangrijk als de juiste tempetatuurregeling op kantoor. Zeker nu COVID-19 op het toneel verschenen is. Verschillende onderzoeken naar de verspreiding van het virus wezen immers uit dat een efficiënte ventilatie de verspreiding van corona (en andere virussen of bacteriën) kan verminderen. Nu we thuiswerken dus combineren met enkele dagen op kantoor is het eens zo belangrijk om in te zetten op een goed ventilatiesysteem.

Wat kan u zelf doen voor een optimaal klimaat?

Goede HVAC-toestellen installeren is één ding maar u kan de klimaatregeling in uw bedrijf ook op andere manieren optimaliseren. Alvast enkele tips:

  • Zorg voor het nodige groen in en rond uw kantoorgebouw.Heel wat planten zuiveren namelijk de lucht. Zo zetten ze niet alleen CO2 om in zuurstof, maar filteren ze ook ongezonde stoffen. Daarnaast maken ze uw bedrijfsomgeving een stukje gezelliger en vrolijker.
  • Let goed op met waterlekken. Zorg dat deze meteen opgelost wordt, zodat schimmels geen kans krijgen om de lucht aan te tasten.
  • Denk bij het plaatsen of verplaatsen van uw kantoormeubilair of IT-apparatuur goed na over de locatie. HVAC-installaties hebben namelijk sensoren om de klimaatregeling zo goed mogelijk te houden. Lampen of bepaalde apparatuur kunnen warmte afgeven die de sensoren in de war brengt. Ze registreren dan verkeerde informatie, waardoor uw HVAC niet optimaal functioneert.
  • Vermijd het gebruik van heteluchtblazers, hand- en haardrogers of losstaande ventilatoren. Ze verhogen immers het risico op besmetting van allerlei virussen zoals corona via de lucht. Dit doen ze door de uitgeademde aerosolen en fijnere druppels van een besmette persoon naar een andere persoon mee te voeren.

Professionele hulp voor uw HVAC ?

Iris TBS is een expert in klimaatregeling met HVAC-installaties. We bieden niet alleen het opzetten en het correct instellen van de toestellen aan, maar nemen ook het preventieve onderhoud voor onze rekening. Daarnaast staan we ook steeds klaar met het nodige advies inzake klimaatregeling en kan u altijd bij ons terecht voor spoedtussenkomsten en herstellingen.

Wenst u graag nog meer informatie over onze HVAC-diensten of bent u op zoek naar een ervaren partner voor de klimaatregeling op kantoor? Neem dan snel contact op met ons! We staan u graag bij met het nodige advies en dienstens.