Het belang van een goede klimaatregeling in uw bedrijf

01 juni 2022

Temperatuur, zuurstofgehalte, ventilatie, luchtvochtigheid, het zijn stuk voor stuk belangrijke pijlers voor een gezonde en productieve werkplek. Helaas is niet elk bedrijf uitgerust met de juiste HVAC-installaties om deze waarden op peil te houden. Nochtans kan een gebrekkige klimatisatie negatieve gevolgen hebben voor uw organisatie. We hoeven zelfs niet ver te zoeken om het belang van een goede klimaatregeling te staven, de huidige pandemie is een duidelijk voorbeeld. Een goede ventilatie blijkt immers een cruciale voorwaarde te zijn om opnieuw op een veilige manier te kunnen werken op kantoor.

Er zijn natuurlijk nog andere redenen waarom een goede klimaatregeling essentieel is voor een efficiënte werking van uw bedrijf. In deze blog lichten we graag de belangrijkste toe.

Goed voor de gezondheid

Een optimaal binnenklimaat is niet alleen aangenaam om in te werken, maar heeft ook een positieve impact op uw gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het belang van zuivere lucht of een optimale luchtvochtigheid. Wanneer uw bedrijf te kampen krijgt met te veel condensatie en een gebrekkige ventilatie kan dat een hogere luchtvochtigheid veroorzaken. Dat is niet alleen slecht voor uw infrastructuur (vochtplekken, loskomen van verf of behang), maar kan ook een negatieve impact hebben op de gezondheid van uw werknemers. Zo kunnen zij ademhalingsproblemen ontwikkelen of allergische reacties vertonen.

Daarnaast kan een gebrekkige ventilatie ervoor zorgen dat virussen en bacteriën makkelijker circuleren en zo uw medewerkers ziek maken. Een goede ventilatie en airconditioning kan er dan voor zorgen dat de lucht in uw bedrijf gefilterd wordt en stof, pollen en schimmels ook verwijderd worden. Op die manier kan u irritatie aan de ogen, keel en luchtwegen vermijden en zullen uw werknemers ook minder afwezig zijn wegens ziekte.

Een goede HVAC kan heel wat gezondheidsproblemen op het werk verminderen, mits de juiste instellingen. Koude lucht rechtstreeks in het gezicht door de airconditioning kan bijvoorbeeld ook vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken net als een te groot temperatuurverschil binnen en buiten het kantoor. Het is dus van essentieel belang dat, indien u over HVAC-installaties beschikt, ze steeds correct afgesteld zijn.

Boost de productiviteit

Het logische gevolg van een aangename en gezonde werkomgeving is een verhoogde productiviteit door een verminderd ziekteverzuim. Wanneer de klimaatregeling in uw bedrijf niet optimaal is, zullen werknemers immers sneller ziek worden en uitvallen. Dat heeft dan weer een negatieve impact op uw bedrijfswerking en algemene productiviteit.

Daarnaast zijn uw medewerkers een stuk gemotiveerder om aan de slag te gaan wanneer de werkomgeving aangenaam aanvoelt en ze zich lekker in hun vel voelen. In een bedrijf waar de binnentemperatuur te koud is, zullen werknemers bijvoorbeeld de neiging hebben om een actie te ondernemen waar ze het warmer van krijgen zoals even wat rondwandelen of in hun handen wrijven. Op zich is dit geen probleem, alleen houden deze natuurlijke reflexen hen van hun werk dus zorgen ze ook voor een verminderde productiviteit. Te hoge temperaturen zijn overigens ook nefast voor een goede bedrijfswerking omdat ze het concentratievermogen verminderen en uw medewerkers vaak loom kunnen maken. Een goede klimatisering is dus van zeer groot belang voor gemotiveerde en productieve werknemers.

Kostenbesparing

Een goede klimaatregeling kan ook een positief effect hebben op uw kosten. Een verminderd ziekteverzuim zorgt ervoor dat uw productiviteit op peil blijft en u dus geen inkomsten verliest. Bovendien moet u niet op zoek naar extra werkkrachten om een tijdelijk ziekteverzuim op te vangen.

Daarnaast zorgt de ideale luchtvochtigheid voor een verlaging in uw energiefactuur omdat u niet meer extra moet ventileren voor het verminderen van condensatie. Bovendien zijn er tegenwoordig heel wat HVAC-installaties op de markt die inzetten op energiebezuiniging en een meer ecologische verantwoorde werking. Zo verlaagt u niet alleen uw energiefactuur, maar verkleint u ook uw ecologische voetafdruk, belangrijk in een tijdperk waar duurzaamheid en een beter leefmilieu centraal staan.

Wenst u meer te weten over hoe HVAC de productiviteit en welzijn van uw werkomgeving kan verhogen? Of bent u op zoek naar een ervaren partner in het installeren en onderhouden van HVAC-installaties? Neem dan snel contact op met ons! We bekijken samen met u de mogelijkheden voor uw organisatie.