Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

03 februari 2022

De wereldwijde digitalisering zette onze werkomgeving de voorbije jaren helemaal op zijn kop, en COVID-19 deed er nog een schepje bovenop – we waren in veel gevallen zelfs verplicht om thuis te werken. Maar werkgevers en werknemers stellen ook zelf nieuwe eisen: bedrijven zetten steeds vaker het welzijn van hun werknemer centraal; werknemers maken ook zelf hun vereisten kenbaar. Duurzaamheid en een betere work-life-balance zijn daar mooie voorbeelden van.

Hoe zal onze werkomgeving nog verder veranderen in de toekomst? Ontdek het in dit artikel.

HYBRIDE WERKOMGEVING

Al voor het coronavirus kozen werknemers steeds vaker voor een bedrijf waar ze makkelijk konden thuiswerken, en konden genieten van een betere balans tussen werk en privé. Nochtans liet niet elke organisatie deze vorm van flexibiliteit toe, soms omdat het daar de middelen niet voor had. Toen duidelijk werd dat we de besmettingen van COVID-19 konden beperken door verplicht thuis te werken, moesten wereldwijd alle bedrijven snel schakelen en het telewerken alsnog invoeren.

Een thuisslag voor de werknemers dus? Deels wel, maar het enthousiasme voor het telewerken temperde na verloop van tijd. Een betere balans tussen werk en privé is natuurlijk welkom, maar thuiswerken is niet altijd evident. Toch willen veel werknemers graag de mogelijkheid tot thuiswerken behouden, maar dan eerder in de vorm van een hybride oplossing: enkele dagen thuiswerken, enkele dagen op kantoor – vanuit het perspectief dat sommige taken meer overleg en samenwerking vragen. Dat laatste is dan weer handiger op kantoor, terwijl thuis voor sommigen de plek is om echt gefocust te werken.

Bedrijven eisen niet meer dat hun werknemers fulltime op kantoor aanwezig zijn, want ze merken dat de combinatie thuiswerk en kantoor voor meer focus en drive zorgt. De toekomst van de werkplek is dus hybride, iets waar ook facilitymanagement zich aan zal moeten aanpassen. Het kantoor moet de nodige voorzieningen hebben om werknemers te kunnen laten samenwerken en overleggen: vergaderzalen, grote tafels, kleine hubs waar werknemers zich in groep kunnen afzonderen en samenwerking vlot kan verlopen.

OOG VOOR FYSIEKE EN MENTALE GEZONDHEID WERKNEMERS

Het coronavirus heeft ook een andere impact op onze werkomgeving. Regelmatige en grondige schoonmaak is een stuk belangrijker geworden, net als de aanwezigheid van antibacteriële handgel en sprays om de bureaus schoon te maken na een dagje op kantoor. Een goede klimaatregeling is eveneens een absolute must voor een comfortabele en gezonde werkomgeving. Efficiënte ventilatie houdt virussen onder controle, de juiste temperatuurregeling zorgt dan weer voor een aangenaam werkklimaat. Door rekening te houden met deze belangrijke aandachtspunten kunnen bedrijven het ziekteverzuim laag en de productiviteit op peil houden.

Bedrijven beseffen ook dat een drukke werkagenda en een gebrek aan ademruimte voor stress en frustratie kunnen zorgen, en vaak zelfs tot een burn-out kunnen leiden. Om het aantal burn-outs te verminderen moeten werkgevers meer inzetten op een aangenamer werkritme en een comfortabele werkplek. Een kantoor waar er voldoende ruimte is om even tot rust te komen kan wonderen verrichten. Denk bijvoorbeeld aan meer planten binnen, gezellige praat- of koffiehoekjes, of een bedrijfstuin.

Innovaties

TECHNOLOGISCHE INNOVATIES

Ook de technologische evolutie drukt zijn stempel op de werkplek van de toekomst. Digitalisering, artificiële intelligentie of sensortechnologie kunnen facilitymanagement helpen bij het creëren van de beste werkplek voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Sensoren die de aanwezigheid van mensen in een ruimte monitoren; op basis van die data stel je dan het meest efficiënte schoonmaakschema op
  • Schoonmaakrobots
  • Een digitale receptionist die uw bezoekers ontvangt
  • Een eenvoudige meldingstechnologie waarbij defecten aan uw apparatuur sneller gemeld kan worden aan uw facilitymanagementpartner.

DUURZAAMHEID BLIJFT BELANGRIJK

Tot slot het grote belang van duurzaamheid binnen de werkomgeving. Met de huidige klimaatopwarming en met oog op een ecologische toekomst blijft het een onmisbare pijler voor de werkomgeving. Werknemers vinden een duurzame werkplek zelfs een vereiste. Bedrijven kunnen samen met facilitymanagement inzetten op een ecologisch verantwoorde kantooromgeving, bijvoorbeeld door een zuiniger energieverbruik, goed ingestelde HVAC-installaties met preventief onderhoud, recycleerbare koffiebekers, groenvoorziening enzovoort.

De werkplek van de toekomst heeft dus aandacht voor zowel de werknemer als technologische vooruitgang en een duurzame samenleving.

Heeft u vragen over facilitaire diensten voor uw bedrijf? Of bent u op zoek naar een ervaren facilitymanagement partner die u kan helpen bij het creëren van een aangename, gezonde en productieve werkomgeving voor de toekomst? Neem dan snel contact op met ons! We adviseren u met veel plezier en bekijken samen de verschillende mogelijkheden voor uw organisatie.